Chiru Kegeti: Fietsen in een zetel

Chiru Kegeti: Fietsen in een zetel

 

Het doel:

Een fiets samenbouwen die eens niet voor een klant is maar eentje voor mezelf.

In 2022 ben ik overgestapt van de carbon racefiets op een carbon gravelfiets. In de vrees de om de schok te groot maken koos ik voor een gravelracer, een iets meer relaxe geometrie maar toch nog eerder richting de racefiets.

Na 3 jaar gravelen en vele tochten later was ik op zoek naar een fiets zonder de beperkingen van mijn carbon gravelracer. Nieuwe ervaringen brengen echter nieuwe inzichten.

Die ervaringen trokken mij weg van een carbonfiets. Carbon is behoorlijk stijf op grove paden.

Daarbij zien gravelfietsen af. Fietstassen en modder zorgen ervoor dat de lak al snel beschadigd raakt.

Overal beschermingsklevers voorzien is een optie maar is een beetje zonde van het frame.

Ook de tire clearance was voor mij belangrijk, zeker op modderige paden vind ik brede banden een meerwaarde.

Het moest een fiets worden voor meerdaags avontuur op alle soorten wegen, het liefst voorzien van vele nokjes om baggage en/of racks op te voorzien.  

Chiru:

Van alle merken die we verdelen kwam ik al snel uit bij Chiru. Het Franse fietsenmerk -opgericht door fietser/avonturier Pierre-Arnaud Le Magnan- heeft namelijk een heel uitgebreid gamma met verschillende geometrieën. Van titanium racefiets tot extreme avonturenfietsen kan je bij Chiru terecht. Voor meer info over hun modellen: https://www.chirubikes.com/

Uit het gamma van Chiru koos ik voor het Kegeti frame. Dit titanium frame heeft een hoge stack en korte reach wat zorgt voor een lage zitpositie en ietwat oprechte zithouding. Iets waar ik doorheen de jaren meer belang ben gaan hechten in functie van het comfortabel fietsen en genieten van de mooie uitzichten. De voorvork is van carbon.

Verder biedt titanium het voordeel dat het een laag gewicht heeft, voldoende stijf maar ook heel vergevingsgezind op slechte ondergrond. Krasjes kunnen heel gemakkelijk zelf hersteld worden.

Het gevoel, de eerste rij ervaring:

Vandaag stond een eerste ritje op de planning.  Een combinatie van asfalt, mooie gravelpaden en wat modder.

Al heel snel overvalt me het gevoel dat deze fiets me als gegoten zit. Alle vakjes die ik op voorhand had vastgelegd konden precies aangevinkt worden.

Wat meteen opvalt is het gemak in de zithouding, het gevoel dat je uren aan een stuk wil en kan doorgaan.

Het titanium frame is heel reactief, de flex in de achterbrug zorgt ervoor dat iedere oneffenheid gefilterd wordt.

Voor de wielen kozen we een aluminium setje HUNT XC wide met een mooi laag gewicht van 1693g. Deze velgen hebben een interne breedte van 26mm. Met de 55mm Vittoria Mezcal banden geeft dit een levendig gevoel.

Het is niet de bedoeling om met extreem lage bandenspanning te gaan rijden. Mocht dit wel het geval zijn zouden we met deze banden kiezen voor een wielset met 30mm intern.

De hub van de HUNT wielen heeft een reactiehoek van 5° wat zorgt voor een aangename directe overbrenging van zodra op de pedalen getrapt wordt.

De Vittoria Mezcal banden hebben behoorlijk wat profiel waardoor ze geschikt zijn voor alle ondergronden. Door het dichte profiel op het midden van de band lopen ze ook best vlot op de gewone weg. Er is nauwelijks verschil merkbaar in rolweerstand met veel 35-40mm banden.

Het is ondertussen duidelijk dat we bij deze fiets kiezen voor comfort. Ook het zadel is in dit kader geselecteerd. We opteren voor een Brooks C17 Carved zadel.

Het is een zadel zonder extra padding zoals bij vele zadels. Doch is het oppervlak flexibel waardoor het een heerlijk lichte vering geeft bij oneffenheden op de weg.

Het zadel is breder dan de meeste race of mountainbike zadels maar dit is vooral in navolging van de iets rechtere zitpositie waardoor iets meer ondersteuning nodig is.

Als stuur kozen we voor het Redshift kitchen sink stuur met de extra dropbar grips. Dit zorgt voor een goeie ondersteuning van de handen wanneer deze bovenaan op het stuur liggen.

Er is ook geopteerd voor de bijhorende stuurtas, deze zit echter op het moment van schrijven nog in backlog.

Voor de groepset is de keuze gevallen op de mechanische 1x12 Sram Apex.

De keuze voor een mechanische schakelgroep in plaats van een elektronische is een pure persoonlijke keuze. Het is de bedoeling om met deze fiets meerdaagse tochten te doen. Dan wil ik me liever geen zorgen maken of alle batterijen opgeladen zijn. De meeste schakelgroepen op vandaag zijn uitstekend van kwaliteit. Een extra versnellingskabel in het reparatiesetje is een kleine extra maar een zekerheid.

De discussie tussen believers van de 1 by en 2 by schakelgroepen woedt hevig. Ikzelf was voorheen ook altijd gewoon om met 2 voorbladen te fietsen.  Toch moet ik zeggen dat de keuze voor de 1 by mij absoluut bevalt. Vooraan koos ik voor een blad met 36 tanden, achteraan zit een 11-44 cassette.

Het aantal tanden op de cassette achteraan liggen redelijk dicht bij elkaar wat ervoor zorgt dat je nooit het gevoel hebt een versnelling te missen.

Kortom, een hele leuke comfortabele rit achter de rug. Eentje die smaakt naar meer.

Een volgende review volgt na langere en uitgebreide fietsavonturen!

 

Alle modellen van Chiru kunnen bij ons worden aangekocht en worden samengesteld volgens de wensen van de klant (enkel op bestelling). We helpen u graag verder bij het samenstellen van uw perfecte reisgezel.

Contacteer ons vrijblijvend voor de nodige uitleg of prijsofferte.

(Wij worden niet gesponsord, alle onderdelen zijn zelf aangekocht.)

 

 

 

Foto's